Wijkevoort

WIJKEVOORT: Geschreven door een actieve en oplettende waarnemer

ZuidWest, soms nog als Heikant, Berkeind en Klein Tilburg. Maar in de kranten wordt dit stuk aangeduid als Wijkevoort.

Ons landschap staat onder druk.

Wereldwijd, in Nederland en ook heel dichtbij: hier in Tilburg.

Steek in ter hoogte van Koolhoven de Bredase Weg over en je komt in een heel leuk stuk buitengebied. Menig KBO-lid komt hier om te wandelen of fietsen. Boerderijen, weilanden, akkers en stukjes natuur wisselen elkaar af langs kronkelige weggetjes. Het staat op de kaart als Buitengebied

En er hangt een hele donkere wolk boven Wijkevoort. Eigenlijk is Wijkevoort een leuk landweggetje met mooie bomen erlangs. Het verbindt de oude boerderij Prinsenhoef met de Hultenseweg. Maar ons gemeentebestuur wil hier een heel groot bedrijventerrein van maken. Zo groot als 2x de Efteling. Met gebouwen zo groot dat het Willem II stadion er 4x inpast.

En waarom? Omdat ons gemeentebestuur zegt dat het goed is voor de economie van Tilburg. De prijs die daarvoor betaald moet worden nemen ze voor lief. En wij, de gewone Tilburger? Wij verliezen een stuk landschap, wij verliezen recreatiegebied. De luchtkwaliteit in onze directe leefomgeving verslechterd door duizenden vrachtwagens die er dagelijks af en aan zullen rijden. Wij mogen verpozen tussen de dozen. Flora en fauna die afhankelijk zijn van agrarische activiteiten en bewoning zal verloren gaan. Denk aan beschermde steenuilen, kerkuilen, marterachtige en vleermuissoorten. Het arbeidsmigranten vraagstuk wordt verzwaard want een groot deel van de arbeid zal niet door mensen uit Tilburg gedaan worden.

Kan het dan nog tegengehouden worden? Een groep strijdbare Reeshoffers onder de naam Reeshof aan Zet verzet zich al meer dan 2 jaar tegen deze plannen. Misschien herinnert u zich de open dag in het buitengebied nog wel op 19 mei 2019. Toen zijn er heel veel handtekeningen opgehaald die door uw voorzitter Johan Didden met hele mooie wijze woorden aan de gemeenteraad overhandigd.

Alle oppositiepartijen, PvdA, OnsTilburg, SP, LST, 50+, Lokaal Tilburg en Groep Jansen zijn het erg oneens met de plannen. Maar de coalitie houdt voet bij stuk: Wijkevoort is verworden tot een politiek spel, het parade paardje van het college. En de burger? Die staat aan de kant.

2 moedige burgers hebben een verzoek ingediend bij de gemeenteraad om een referendum te mogen gaan houden over Wijkevoort. Immers, voor zo’n grote en ingrijpende ontwikkeling mag je best je burgers raadplegen. Binnen 2 weken hadden zij 1900 steunbetuigingen opgehaald. Dat is 600 meer dan het minimale vereiste van 1300.

Maandagavond 26 oktober heeft de gemeenteraad erover gedebatteerd. Volgens de LST was het trekken aan een dood paard. De coalitiepartijen hebben in de kleine lettertjes een regeltje gevonden waarmee ze onder een referendum uit kunnen komen. Helaas. En daarmee is een referendum over Wijkevoort definitief van de baan.

Nu rest ons nog een juridisch gevecht. Eind dit jaar zal het concept bestemmingsplan ter inzage worden gelegd. Ieder van ons kan daar schriftelijk zienswijzen op indienen. Hoe meer hoe beter. Namens de KBO kunnen we in elk geval inbrengen dat we het er niet mee eens zijn dat ons buitengebied waar we willen wandelen en fietsen wordt aangetast.

Tegen die tijd zullen we u weer informeren. Verder raden wij u aan om berichtgeving in kranten en andere media in de gaten te houden.