Verslag 5 daagse excursiereis naar Rijs (Friesland) met KBO Reeshof Tilburg

Maandag 2 augustus 2021:

Om 10.00 stond de bus gereed voor de 40 deelnemers en hun bagage. Vertrek 10.30 uur naar Rijs in het Friese Gaasterland.

Om meteen in de vakantiestemming te komen had de reisleiding 2 stops in het programma opgenomen. De eerste stop was in Volendam. Daar konden we op eigen gelegenheid rondlopen en naar eigen believen iets eten/drinken. Na 1,5 uur werden we verwacht bij de bus die via de afsluitdijk naar het hotel zou rijden. Op de afsluitdijk werd bij het Vlietermonument een uitgebreide fotostop gemaakt.

Bij aankomst in het hotel werden we met een drankje welkom geheten en werden de sleutels van de kamers uitgereikt. Om 18.30 uur een heerlijk dinerbuffet. Omdat de meesten van ons vermoeid waren van de reis werd er de eerste avond lekker gerust, gewandeld en op tijd de kamers opgezocht.

Dinsdag 3 augustus 2021:

Na een uitgebreid ontbijt om 10.00 vertrek naar het openluchtmuseum ‘It Damhûs’ in Nij Beets. Op indrukwekkende wijze toont het museum de barre levens/werkomstandigheden van de veenarbeiders in de 19e eeuw. Woonhuisjes, winkel, kroeg etc. zijn op ware schaal nagebouwd en ingericht. In het filmhuis wordt de armoede, onderdrukking en opstand getoond.

Hierna met de bus naar Leeuwarden alwaar we een rondrit kregen met een stadsgids. Na deze rit vrije wandeling in de binnenstad. Velen van ons namen de gelegenheid om lekker op een terras iets te gebruiken en te winkelen.

Terug in het hotel tijd om op te frissen, iets te drinken en om 18.30 uur dinerbuffet.

De reisleiding had gezorgd voor een quizavond met 3 verschillende opdrachten. De winnaars hebben op de laatste avond een prijs gehad.

Woensdag 4 augustus 2021:

Na wederom een uitgebreid ontbijtbuffet bracht de bus ons naar Hindeloopen. Onder een strak blauwe hemel konden we dit stadje uitgebreid verkennen, indien nodig gebruikmakend van de tips van de reisleiding. Hindeloopen staat bekend om het beschilderde houtwerk. In een van deze schilderateliers konden we vrij rondkijken.

Daarna was het tijd om te vertrekken naar het tapijtmuseum in Genemuiden. In het museum werd bij de ontvangst, met koffie/thee en cake, e.e.a. verteld. Na een filmvertoning werden we in groepen verdeeld en ging elke groep een deel van het museum verkennen onder leiding van de daar aanwezige gidsen. Een leerzame tocht door de tijd van biezenmatten tot kunstgras.

Na terugkeer in het hotel en het diner, volgde een avond gevuld met bowling en/of muziek. Dit alles weer prima geregeld door de reisleiders.

Donderdag 5 augustus 2021:

Na het ontbijt op weg naar het gevangenismuseum Veenhuizen. Het complex in Veenhuizen staat sinds dit jaar op de werelderfgoedlijst (Koloniën van Weldadigheid).

Hoewel het dorp Veenhuizen al eeuwenlang bestaat, werd het pas echt bekend in de 19e eeuw, toen in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht. Generaal Johannes van den Bosch besloot dat hij na de Franse overheersing armoedige gezinnen wilde helpen. Met de Maatschappij van Weldadigheid kocht hij grote stukken land op. Daar werden tussen 1818 en 1825 zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht, waaronder Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord en Willemsoord. Arme gezinnen uit het hele land moesten in de kolonies de grond bewerken. Het was de bedoeling dat de ‘kolonisten’ met arbeid en discipline een nieuw bestaan zouden opbouwen.

In Veenhuizen (ook wel Hollands Siberië genaamd) en Ommerschans kwamen strafkolonies. Deze vormden een plek voor landlopers, weduwen, wezen en bedelaars, maar ook voor inwoners van de kolonie die gestraft werden omdat ze iets hadden misdaan. Veenhuizen kreeg drie gestichten. In 1859 nam de Rijksoverheid de gestichten van de Maatschappij over en werden de gestichten alleen nog gebruikt voor gevangenen en verpleegden. In 1970 verdwenen de verpleegden en maakten de gestichten plaats voor gevangenissen. Tot 1984 was Veenhuizen een gesloten gemeenschap, het dorp was alleen toegankelijk voor gedetineerden en personeel. Het Tweede Gesticht bleef bewaard: hierin is nu het Gevangenismuseum gevestigd.

Na het bezoek en de rondrit met gids op weg naar Joure, de stad waar Douwe Egberts zijn eerste koffiewinkeltje opende. Hier kregen we de mogelijkheid om lekker rond te kijken, museum te bezoeken, terrasje ‘pikken’ of te winkelen. Dit alles wederom onder een strak blauwe hemel.

Ook op de laatste avond had de leiding weer gezorgd voor vertier. Na het dinerbuffet werden eerst de prijzen van de quiz en bowlingavond uitgereikt. Daarna was er een praatje en een fantastische fotopresentatie door Jan Tijsma, die op indrukwekkende wijze de 4 seizoenen in Zuidwest Friesland op foto vastgelegd heeft.

Vrijdag 6 augustus 2021:

Om 10.00 uur vertrok de bus weer naar Tilburg. Onderweg hebben we een bezoek gebracht aan het voormalige eiland Schokland. Schokland is nu in zijn geheel een museum en staat al 25 jaar op de Lijst van Werelderfgoed. In de zgn. Waterstaatskerk wordt via een film een beeld gegeven van de geschiedenis van Schokland. Na hier rondgelopen te hebben terug naar de bus voor een bezoek aan Urk. Hier kregen we de tijd om op eigen gelegenheid het dorp te verkennen.

Op weg naar Tilburg een afscheidsdiner in Het Witte Huis in Zeeland en om 20.30 uur waren we weer in de Reeshof.

We kunnen terugkijken op 5 heerlijke dagen: fijn gezelschap, prachtig weer en een meer dan uitstekende begeleiding door Ad Peeters en Nellie van Beers.

Monique JansenMarchand