12 april 2023

HHC: A Clockwork Orange

Heyhoef Cinema draait een hoogtepunt uit het oevre van Stanley kubrick in het kader van deze cyclus:

A CLOCKWORK ORANGE

 

A Clockwork Orange is een dystopische misdaadfilm uit 1971, aangepast, geproduceerd en geregisseerd door Stanley Kubrick, gebaseerd op de gelijknamige roman van Anthony Burgess uit 1962. Het boek gebruikt verontrustende, gewelddadige beelden om commentaar te geven op psychiatrie, jeugddelinquentie, jeugdbendes en andere sociale, politieke en economische onderwerpen in een dystopisch nabij toekomstig Groot-Brittannië.

Alex (Malcolm McDowell), het hoofdpersonage, is een charismatische, asociale delinquent wiens interesses klassieke muziek omvatten (vooral Beethoven), het plegen van verkrachting, diefstal en extreem geweld. Hij leidt een kleine bende misdadigers, die hij zijn droogs noemt (van het Russische woord друг, wat “vriend”, “maatje” is). De film beschrijft de gruwelijke misdaadgolf van zijn bende, zijn arrestatie en poging tot rehabilitatie via een experimentele psychologische conditioneringstechniek (de “Ludovico-techniek”), gepromoot door de minister van Binnenlandse Zaken . Alex vertelt het grootste deel van de film in Nadsat, een gebroken jargon voor adolescenten dat bestaat uit
Slavische talen (vooral Russisch), Engels en op Cockney rijmend jargon.

De film kreeg uiteenlopende recensies van critici en was controversieel vanwege de afbeeldingen van grafisch geweld. Nadat bekend werd dat de film had geïnspireerd tot copycat-geweld, werd de film op verzoek van Kubrick uit de Britse bioscopen gehaald en werd hij ook in verschillende andere landen verboden. In de jaren daarna onderging de film een ​​kritische her-evaluatie en kreeg hij een cultstatus.

Heyhoef Cinema draait deze Kubrick-klassieker op:
Datum: donderdag 20 april
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Wijkcentrum De Heyhoef Kerkenbosplaats 1-2