Wachtwoord opslaan in de browser, is dat veilig?
Anderen kunnen bij de wachtwoorden
De browser vraagt overal waar u online inlogt of hij wachtwoorden moet onthouden. Bij de volgende keer inloggen vult de browser dan het wachtwoord automatisch in. Handig. Maar als meerdere mensen toegang tot de computer hebben, kunnen zij de bewaarde wachtwoord opzoeken.
Sla wachtwoorden dus alleen op in de browser als u de enige gebruiker bent. Natuurlijk moet de computer ook vergrendeld zijn met een wachtwoord. Is er binnen uw gezin nog iemand die de computer gebruikt? Maak dan een ander gebruikersaccount voor diegene aan. Hij of zij werkt dan in zijn eigen omgeving op de computer. Zo kan die persoon niet bij de opgeslagen wachtwoorden.
Nieuwe computer
Als u niet bent ingelogd bij de browser, slaat deze de wachtwoorden op de computer op. Is het tijd voor een nieuwe computer of smartphone? Dan kunt u de wachtwoorden niet gemakkelijk meenemen.
Bent u wel ingelogd? Dan slaat de browser de wachtwoorden in het account op. Zo zijn de wachtwoorden beschikbaar op alle apparaten waarop u zich hebt aangemeld.
Opgeslagen wachtwoorden gehackt
Een ander risico is dat de computer wordt getroffen door malware. Kwaadwillenden kunnen daarmee soms in de computer rondneuzen. Zij zouden dan de opgeslagen wachtwoorden kunnen zien. Zorg daarom altijd dat het antivirusprogramma op de computer is bijgewerkt naar de laatste versie.
Hoe moet ik een wachtwoord veilig opslaan?
Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst. Een truc om veilige wachtwoorden te maken en onthouden is via een schema.
Wachtwoorden door de browser laten onthouden is een prima optie, als u op genoemde situaties let. Een andere mogelijkheid is om een wachtwoordmanager te gebruiken.