7 ergernissen (en oplossingen) in WhatsApp-groepen

Groepsgesprekken in WhatsApp

WhatsApp-groepen zijn hartstikke leuk, maar soms ook verschrikkelijk. We zetten 7 ergernissen van WhatsApp-groepsgesprekken op een rijtje en geven natuurlijk ook een oplossing.

Er zijn veel functionele WhatsApp-groepen. Toch worden ze vaak gebruikt voor andere zaken dan waarvoor de groepen bedoeld zijn. De groep voor de biljartvereniging om trainingen en wedstrijden door te geven, kan overspoeld worden door kattenfoto’s. Met een omschrijving onder de groepsnaam weet iedereen wat is toegestaan in de groep. Zodra de regels duidelijk zijn, is het makkelijker om anderen hierop aan te spreken. Hiervoor kan de groep ook beheerders aanstellen. Het is zelfs mogelijk dat alleen beheerders berichten kunnen sturen. Stel dit zo in:

  • Tik in WhatsApp op Chats.
  • Tik op de chatgroep.
  • Tik op de groepsnaam.
  • Tik op Groepsinstellingen.
  • Tik op Berichten versturen.
  • Tik op Alleen beheerders.

Oh wat is het vervelend als twee mensen in een groepsgesprek een privégesprekje hebbe over zaken die de rest van de groep niet interessant vindt. Zorg dat u niet die vervelende persoon wordt en geef eventueel anderen ook deze tip. Niet iedereen hoeft te weten hoe laat en waar u met een vriendin uit de groepsapp hebt afgesproken. Tenzij u wilt dat iedereen komt opdagen, hoort dit soort informatie thuis in een privébericht. Een privébericht sturen kan eenvoudig vanuit de groepsapp.

Een ergernis die niet alleen geldt voor groepsapps: gebruikers die de verzendknop gebruiken als alternatief voor de Enter-toets. Elke tik op ‘verzenden’ zorgt voor een melding. Een klein stukje van vier regels geeft dan al vier meldingen bij de ontvanger. Typ eerst het hele bericht en druk dus pas op ‘verzenden’ als het hele bericht klaar is. Een uitzondering daarop is als iemand snel een antwoord nodig heeft. Zend dan eerst het korte antwoord. Daarna kunt u nog een aanvulling geven.

Heel leuk al die foto’s en filmpjes in een groep, maar voordat u het weet kunt u tussen de schattige kattenkiekjes uit de ‘leuke poezenplaatjes appgroep’ uw eigen foto’s niet meer vinden. Zet ‘automatisch opslaan’ uit en voorkom zo dat uw fotogalerij volloopt met foto’s van andere groepsdeelnemers:

  • Open WhatsApp
  • Tik op Instellingen (drie puntjes in Android) > Chats.
  • Tik op de schuifbalk naast ‘Voeg toe aan filmrol’ (iPhone) of ‘Media-instellingen’ (Android) om de functie uit te zetten.

“Hoe meer zielen, hoe meer vreugd”, zo luidt de uitdrukking. Dit is helaas niet altijd het geval bij WhatsApp-groepsgesprekken. Vergelijk het met een feestje: met acht mensen is het nog gezellig en overzichtelijk maar zodra er meer mensen zijn, verdeelt het gezelschap zich over kleinere groepjes. Steeds meer geroezemoes van de verschillende groepjes, zorgt dat je elkaar bijna niet meer kunt verstaan. Zo werkt dat ook online. Het aantal deelnemers aan een groepschat is maximaal 256 personen. Onhandig voor een online feestje, maar handig voor buurtpreventie-apps waar buurtbewoners elkaar kunnen attenderen op verdachte en alarmerende situaties in de buurt. Mogelijk wordt dit aantal binnenkort uitgebreid naar 4096 personen.

Groepsappjes zorgen voor een stortvloed aan meldingen. Van elk nieuw bericht ontvangt u een melding. Vervelend? Zet dan de meldingen voor die groep uit.

De meeste mensen worden weleens ongevraagd toegevoegd aan een WhatsApp-groep. Zo’n groep is leuk natuurlijk als u bijvoorbeeld op de hoogte wil blijven van alle nieuwtjes in de familie. Maar soms zit u hier helemaal niet op te wachten. Bovendien heeft iedereen in de groep meteen uw telefoonnummer. Geen zin in de groepsconversatie? Verlaat de groep. Alle deelnemers krijgen een melding dat u de groep hebt verlaten. Dus het is verstandig om wel eventjes te melden dat u uit de groep stapt en eventueel waarom. Doe dit zo:

  • Open WhatsApp.
  • Tik op Chats.
  • Tik op het groepsgesprek.
  • Tik op de groepsnaam.
  • Tik op Verlaat groep >Verlaat groep (iPhone) of Groep verlaten > Verlaten (Android).